Intelligente informatieborden zorgen voor fietsveiligheid in Harderberg

Een ITS-toepassing waarmee het gedrag van fietsers wordt beïnvloed voor de verkeersveiligheid. Vandaag zijn het ROV Oost-Nederland en de gemeente Harderberg een vernieuwende ITS-pilot gestart voor fietsveiligheid.

De toepassing van ITS (Intelligent Transportssysteem) kan door middel van slimme technieken voorzien wanneer fietsers en vrachtwagens of ander groot verkeer elkaar gaan tegenkomen op een smalle weg. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van thermische camera’s die in staat zijn de verschillende type weggebruikers te onderscheiden. Ook wordt er gebruik gemaakt van  oplichtende displays, LED-lampen in het wegdek en andere informatieborden.

De ITS-toepassing op deze locatie moet het gedrag van fietsende scholieren beïnvloeden zodat zij kiezen voor een veiligere fietsroute. Dit is een nabijgelegen fietsstraat die is aangelegd als veiliger route voor de scholieren. Bij de ontwikkeling van de pilot waren ook Sysconnect, Keypoint en partijen uit de samenleving betrokken, zoals de ondernemers in de transportbranche en scholen

Lees het volledige artikel over Slimme informatieborden met ITS-toepassing op de website van Provincie Overijssel.